vineri, 15 iulie 2016

Scouting for Birds

Observarea pasarilor, bird watching, birding.
Termeni care pot parea recenti, din lexiconul ecologiei moderne.

Ca nu este asa, ne-o dovedeste un extras din “Scouting for Boys”, cartea de capatai a cercetasiei, scrisa de lord Robert Baden-Powell si publicata pentru prima data in anul 1908.
Mai jos avem un fragment din editia in limba romana din anul 1915, reeditata la initiativa ACT-RO.
“Unui bun cercetas ii place sa urmareasca pasarile si sa afle ce fac. El descopera astfel unde si cum isi fac cuiburile. Nu cauta insa sa profite de aceasta, ca sa strice cuiburile, cum fac alti baieti, ii place sa vada cum din oua ies puisori si cum ii invata parintii sa zboare. 
Cu timpul ajunge sa cunoasca dupa strigat si după sbor diferitele specii de pasari, cunoaste care stau la noi in tara tot anul, precum si pe cele calatoare; stie cu ce se hraneste fiecare, ce forma au cuiburile, unde isi fac cuiburile, forma si culoarea oualor […].
Cautarea cuiburilor se aseamana mult cu vanatoarea: plecam ca un vanator spre locurile unde ar putea sa-si faca cuibul pasarea urmarita, si supraveghindu-i zborul, unde se duce si de unde vine, vom descoperi in sfarsit cuibul. Nu trebue insa sa-l distrugeti […].
Mai bine sa fotografiati, ori sa schitati pasarea in cuib, pe oua, si sa faceti colectiuni de desene cu diferite feluri de cuiburi.”
Robert Baden-Powell, Cercetasii (Capitolul V, Cunostinta animalelor si a naturii, Al cincisprezecelea bivuac, Animalele, Pasari), Editura Integral, 2016.

Recent, cercetasii traditionali au incheiat un parteneriat cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti, avand ca scop cooperarea in vederea infiintarii si amenajarii obiectivului de interes public Parcul Natural Vacaresti.


In parc sunt prezente specii din mai multe grupe (mamifere, pasari, reptile si amfibieni, fauna piscicola, insecte), reprezentand alaturi de speciile floristice un ecosistem format din mai multe componente, aflat in stare de echilibru natural.
http://parcnaturalvacaresti.ro/portfolio/fauna/

“Lista de pasari numara aproape o suta de specii” printre care si “specii protejate la nivel European, precum Stircul-rosu, Eretele-alb, Cormoranul-mic. Iar Rata-rosie, o alta specie de importanta comunitara, cuibareste in zona”.


In cadrul parteneriatului, cercetasii vor asigura, printre altele, ghidaj la cerere, organizare de ture in parc si la observator.
Suntem convinsi ca observarea si studierea cadrului natural, a biodiversitatii din zona se va reflecta in cresterea gradului de civism si educatie ecologica in randul micilor si mai marilor vizitatori, dar si in randul cercetasilor, carora le pregatim proiecte dedicate.

Gata Oricand!